De NVAIR-nieuwsbrief besteedt aandacht aan de coronacrisis

zojuist-verschenen-nvair-nieuwsbrief-2-april-2020

Zojuist verschenen NVAIR-Nieuwsbrief #2 – april 2020

De voorzitter van de NVAIR, prof. dr. Rob van den Hoven van Genderen, zelf coronapatiënt en inmiddels weer genezen, kijkt terug op zijn ervaringen en bepleit de inzet van nieuwe AI-toepassingen in de strijd tegen de pandemie. Zijn impressies zijn ook opgenomen in Mr. en iBestuur. NVAIR-lid Nine Bennink, advocaat in Haarlem, ziet een waardevolle inzet van AI bemoeilijkt door een grote onzekerheid van mensen die door het onbekende virus wordt aangewakkerd.

Er is ook ander actueel nieuws. Hub Dohmen, NVAIR-penningmeester en advocaat in Tilburg, heeft het vonnis over SyRI-wetgeving gelezen. SyRI mag dan in strijd zijn met de EVRM maar hij ziet een SyRI 2.0 al aan de horizon verschijnen. Ook NVAIR-lid Romke Bontekoe en AI-expert, signaleert een dergelijke toekomst, maar – zo stelt hij – wees argwanend als data uit verschillende bronnen worden gecombineerd: ‘Data zijn bagger.’

NVAIR-bestuurslid Merel Dorgelo, advocaat in Amsterdam, is in gesprek met Tamar Neter-Gans, eigenaar van het bedrijf RobotWise, over de inzet van robots in leersituaties en welke juridische en maatschappelijke aspecten daarmee samenhangen. Daarnaast aandacht voor het statement voor D66 parlementariër, en kersvers NVAIR-lid, Kees Verhoeven, dat een tegenmacht voor de digitale revolutie nodig is.

De nieuwe rubriek Uit de werkgroepen bevat een bespreking van de NVAIR-Jong bijeenkomst over robots met NVAIR-lid en robotica-expert Brechtje van Bergen en Julia van Leeuwen, NVAIR-Jong bestuurslid. NVAIR-Jong lid Robin Verhoef geeft aan wat informatici bedoelen met een algoritme. Jacqueline de Jongh-Moolenaar, lid van de werkgroep Kunst en AIR en advocaat in Sassenheim heeft een recensie geschreven over het boek Machines zoals ik (foto) van Ian McEwan met als kern het aangaan van een driehoeksrelatie tussen een verliefd stel en de androïde Adam.

Tenslotte feliciteert het bestuur in de nieuwsbrief NVAIR-lid Katja van Kranenburg (foto), advocaat in Amsterdam, met het voorzitterschap van de Human Capital Groep van de nieuwe AI-coalitie waarbij 200 partijen zich hebben aangesloten. De nieuwsbrief gaat in op de doelen van deze coalitie.

Redactie: Giep Hagoort en Willem F. Korthals Altes, bestuur NVAIR
Redactieadres: giephagoort@asom.org
De nieuwsbrief is ook te raadplegen via robotrechtnvair.nl/2020/nieuwsbrief-2/
NVAIR-leden informeren NVAIR-leden

Het bestuur streeft naar een levendige communicatie tussen de leden, uit zowel Nederland als Vlaanderen. Met goed bezochte bijeenkomsten op 14 mei en 12 december van het afgelopen jaar is daaraan al invulling gegeven. De inzet van het bestuur is het ontwikkelen van de NVAIR tot een interactieve kenniscommunity. Via bijdragen aan nieuwsbrieven en op de website, via sessies en bovenal via de werkgroepen. De werkgroepen NVAIR-Jong en Kunst en AIR drukken een eigen stempel op de NVAIR. Nu even op afstand maar hopelijk snel weer tastbaar aanwezig.

Doe mee en geef u op als lid: https://robotrechtnvair.nl/lid-worden/
Lidmaatschap: € 45,-, studentlleden: € 25,-

DOOR communicatie & vorm